ÖLANDS SKÖRDEFEST

Dyestad bygata skördar 2022

Konsthantverk Mat & Dryck Upplevelser/Underhållning KonstutställnFotoMuseum Öppen gård Konst & kulturkväll fredag Familj Gårdsbutik

Dyestad bygata bjuder in er att ta del av välsmakande, färgrik skördefest som firar maten, kulturen, ullen och Mittlandets unika ekosystem under tre dagar.
Öppet mellan kl 10-16 onsdag-torsdag, kl 10-22 fredag-lördag och 10-14 på söndag.

Mellan klockan 11.00 – 14.30 erbjuds varje dag ”Hästtaxi” genom byn. Med de tre trygga nordsvenskarna Tussan, Juvel och Frejvid kan besökarna åka häst och vagn mellan de olika stationerna i den bilfria byn.

Marlene Lindmark har öppen ateljé där hon arbetar med stora och små skulpturer i betong, teckning och måleri. I hennes utställningsateljé kan man få se hur skulpturerna blir till. Utanför ateljén finns brukskeramik av Lena Klang Ahlgren som också kommer att presentera sin nya bok ”Potatis”, och Orvars korvar finns till försäljning. Åsnorna Jack och Jenny hälsar gärna på besökare från sin paviljong.

Kultivator har öppen atelje och visar aktuella konstprojekt, samt ett Ljudverk av Kvinnocentrum Tensta – Hjusta K.Ö.K (Kvinnor Önskar Kollektivitet). En del av K.Ö.K finns på plats under hela helgen, och lagar mat och delar matberättelser i Kultdjurhuset.

I Kultdjurhuset, ett kombinerat växthus, fårstall och konsthall finns konstutställning av Kalle Runesson, Dyestad och Daniel Hovlund, Berlin. I växthuset är det försäljning av plantor. Här blir det också matservering, kaffe och tilltugg. Ekologiska delikatesser från Grindmossen/Öland har försäljning. Under helgen kommer du också få möjlighet att träffa våra får och alpackor. Vi spinner ull och tittar på textilhantverk. Kreativ rithörna för barn.

Arvsfondsprojektet FRAMBO har visning av sitt experimenthus på hjul, ett så kallat ”Tiny house”. Ett projekt där de undersöker framtidens innovativa och hållbara boende.

På fredagskvällen har vi Konstnatt med öppna utställningar, mat, eldar och ljussatt by.

På lördagkvällen bjuder vi in till ”Natt i Mittlandsmosaiken”, 18:00 – 22:00. Kultdjurhuset

18:00: Visning av regissör John Skoogs prisbelönta långfilmsdebut “Säsong”, inspelad i hans uppväxtby Kvidinge. Efter filmen följer ett samtal med John Skoog och Anna Persson, kursansvarig på Ölands dokumentärfilmskola.

Om filmen:
”Säsong är en film som följer naturen och människorna som bor och arbetar i och runt byn Kvidinge som ligger vid foten av Söderåsen i Skåne. Filmen utspelar sig från maj till september: en säsong, en sommar. Genom tillsynes vardagliga händelser från många olika människors liv så tecknar den ett större porträtt av byn och hur det kan vara att finnas till med den blandning av sorg, alldaglighet, lycka, ensamhet och ibland skönhet som vi alla delar..”

Filmen visas i samarbete med dokumentärfilmskursen på Ölands folkhögskola och med stöd från Filmregion Sydost.

Vinnare av CPH:DOX huvudpris och Sven Nyqvist Cinematography Award på Göteborgs filmfestival. Trailer: https://vimeo.com/330371157

Cirka 20:30 fortsätter Natt i Mittlandsmosaiken med en gemensam vandring med häst och vagn in i mörkret i Mittlandsskogen. Vi vandrar eller åker längs med skogens upplysta, skulpturala formationer till mitten av naturreservatet, där artisten Johannes Björk ger en föreställning ur musikprojektet ”Ljus och Grus” med projektioner, analogsyntar, kassettspelare och sinustoner, med poesi från Siri Ahmed och kompositioner av Pär Thörn. Efter skogsvandringen återvänder vi till Kultdjurhuset där K.Ö.K bjuder på smakprov av sina vindolmar, och pub och DJ Johannes Björk fortsätter, från ca 21:15 vidare in i natten..