ÖLANDS SKÖRDEFEST

Premiär i Skördetid för filmen om Ölands lantbruk

Den nya dokumentärfilmen ”Öland och bönderna – från järnåldern till nutiden” visas under Skördefesten i Borgholm, Löttorp och Mörbylånga.

Den nya dokumentärfilmen ”Öland och bönderna – från järnåldern till nutiden” visas under Skördefesten i Borgholm, Löttorp och Mörbylånga.

Filmen har producerats av Sven Ekberg och fotografen Henrik Insulander.

– Ölands bönder är ryggraden i Skördefesten och dom har naturligtvis huvudrollen i filmen, säger Sven Ekberg, som också är upphovsman till den stora höstfesten,

I det långa tidsspannet mellan järnåldern och dagens moderna lantbruk visar filmen många sidor av bondelivet på Öland förr och nu. Den börjar i järnåldersbyn Rosendal i Bödaskogen där man kan se rester av gårdar, åkrar och betesmarker. Slutordet har Håkan Fogelfors, professor och jordbruksforskare, som spanar in i framtiden för Ölands bönder. Klimatanpassning är nyckelordet till morgondagens jordbruk, menar han och många andra forskare.

Mer än halva Öland är jordbruksmark och lantbruket är också öns äldsta och fortfarande största och viktigaste näring tillsammans med turismen.

-Därför kändes det viktigt att dokumentera våra moderna  bönders vardag, men också  väderkvarnarnas, oxarnas, hästarnas, traktorernas, bruna bönans och sockerbrukets historia och mycket annat, säger Sven.

Det bjuds även på lokal musik i filmen ”Öland och bönderna” med bandet Fyye från Fööe.

Visningar:

Filmen har  urpremiär på Folkan i Borgholm lördagen den 23 september kl 15.00 och filmen visas även kl 18 samma dag. 

Under Skördefestveckan visas den på Centrumbion i Löttorp fredagen den 29 september kl 18.00 och 20.00. Två visningar blir det också i Borgholm lördagen den 30/9 kl 15.00 och 18.00 och i Bioaulan i Mörbylånga samma dag kl 15.00 och 18.00.

Boka biljetterna till visningarna i Borgholm och Löttorp på olandsfilm@gmail.com. Pris 140 kr.

I Mörbylånga köper du din biljett i samband med visningarna i Bioaulan. 


Dags för premiär för Henrik Insulanders dokumentärfilm om Ölands lantbruk förr och nu. Här med Sven Ekberg, producent.


Bandet Fyye från Fööe medverkar i filmen ”Öland och bönderna”.


Professor Håkan Fogelfors menar att klimatanpassning är nyckeln till morgondagens jordbruk.