ÖLANDS SKÖRDEFEST

Pumpa-priserna 2022!

Vi gratulerar alla Pumpa-pristagare och tackar alla våra deltagare för ett fantastiskt arbete i år igen! Välkomna tillbaka till 2023!

Vi gratulerar alla Pumpa-pristagare och tackar alla våra deltagare för ett fantastiskt arbete i år igen! Välkomna tillbaka till 2023!

Nedan följer motiveringar och bilder från Uppföljningsmötet den 6 oktober.

Galnaste pumpan 2022

Tilldelas

Alunskolans elever

Under Konstnatten gör varje år Alunskolans elever i Södra Möckleby/Degerhamn en utställning på skolans område. Det sker i samarbete med Södra Möckleby sockenförening. Årets tema var självklart Ölandsbron som firar 50 år. I mörkret lyste den så fint när besökarna på Skördefesten passerade.

Priset delas ut till de som tagit ut svängarna och skapat något fint och kul under Skördefesten och går till Alunskolans elever.

Glödande pumpan 2022

 Tilldelas Bläsinge bygata

Byboden, Ateljé Himlavid, Rymdepos, Konstladan, Ateljé Nyfiken, Sylvias konst och Kvarnhorva Gårdsbutik; alla tillhör de Bläsinge bygata som i år gick samman under Ölands Skördefest och anordnade aktiviteter under hela helgen och på Konstnatten. Alla drog sitt strå till stacken och här erbjöds konst, mat, ljusinstallation, eldshow, grönsaker och tändkulemotor längs en av Ölands många fina bygator.

 Priset delas ut till den som under Skördefesten i sitt deltagande visat kreativitet, fantasi, nätverkstänkande och gott exempel på utvecklingsmöjligheter och går till Bläsinge bygata.

Glindrande pumpan 2022

Tilldelas

Dyestad bygata

Ett nytt besöksmål under Ölands Skördefest har sett dagen ljus och en rad aktiviteter finns att uppleva längs denna fina bygata på mellersta Öland. Bland dessa märks Föreningen Kultivator som firade maten, ullen och Mittlandsskogens unika ekosystem samt körde hästtaxi.I Kultdjurhuset fanns konstutställning och försäljning av egenodlade blommor och grönsaker. Det fanns chans att träffa får, alpackor och åsnor. Marlene Lindmark hade öppen ateljé och det erbjöds även filmpub, livemusik och skogsvandring.

Priset delas ut till bästa totalupplevelsen och går till gänget bakom konceptet Dyestad bygata skördar.

Godaste Pumpan 2022

Tilldelas

Kerstin Alfredsson

Denna pumpasoppa med tillbehör var pricken över i för hungriga besökare som färdades runt på Ölands Skördefest. I fantastisk historisk miljö och med en touche av chili är det svårslaget. Är soppan dessutom tillagad med kärlek, vin och grädde är framgången ett faktum.

Priset delas ut till den som stått för den godaste matupplevelsen under Skördefesten och går till Kerstin Alfredsson på Kaffestugan, Ölands Museum Himmelsberga.

Gryende pumpan 2022

Tilldelas

Kalkbränningen, fordonsutställningen och ljusinstallationen i Källa.

När Källa var Årets Ölandsby 2018 startade några eldsjälar nya aktiviteter under Skördefesten. Detta genomfördes även i år till glädje för besökare och bybor. Kalkbränning har varit en viktig inkomstkälla för folket på norra Öland och bedrevs ofta av män med eget stenbrott och egen skuta. Att få uppleva det på plats är väldigt intressant och lärorikt. Fordonsutställningen lockar alltid med fina bilar. Marschallerna på Wij Alvar bildar en ljuspunkt i socknen och en sakral stämning med historiens vingslag.

Priset delas ut till den som redan varit deltagare och startat en ny nisch och går till Kalkbränningen, fordonsutställningen och ljusinstallationen i Källa.

Generösaste pumpan 2022

Sven-Göthe Lidheim

Sven-Göthe är ordförande i Sällskapet Årens Ölänningar och har ett stort engagemang i Ölands Skördefest. Han är ordförande i juryn som väljer Årets Ölandsby. Han tar detta uppdrag på yttersta allvar och har alltid ett gott omdöme i arbetet med att finna nästa by bland alla de ansökningar som kommer in årligen.

Sven-Göthe finns också alltid till hands för att stötta och komma med goda råd till styrelse och personal i frågor som uppkommer i utvecklingen av evenemanget.

Priset delas ut till den som ställt upp med engagemang och ideellt arbete för Skördefestens bästa och går till Sven-Göthe Lidheim.

Garnerade pumpan 2022

Tilldelas

David Christensson

Djurstadsoraklet lyste i natten och kastade ljus på dina frågetecken.

Dit kunde du åka för att ställa din fråga. I trädgården var det ljusspel och i stenladebutiken fanns ny spännande keramik.

Priset delas ut till den som har arbetat med fin och fantasifull skyltning eller dekoration och går till David Christensson på Skabbekattens keramik.