ÖLANDS SKÖRDEFEST

Skördefestens guidade busstur 10/1 2022

Lördagen den 1/10
10.00 Buss avgår från Kalmar Turistbyrå. Åter 17.30
10.15 Påstigning vid Ölands Turistbyrå, Färjestaden. Åter 17.15
11.00 Påstigning vid Ölands Turistbyrå, Borgholm. Åter 18.15

I början av hösttiden färdas vi tillsammans på norra Öland. I modern buss ges berättelser om ölänningarnas liv och öden, om öländsk historia och kultur. Här har även Ölands signum – kalkstenen sin givna plats.
Vi lämnar Kalmar och följer Ölands landborg upp mot norr. Under tiden lyssnar vi bl.a. till historien om Borgholms slott och om den nyare staden Borgholm.
Vidare norröver följer vi kusten längs en av Ölands vackraste vägar. Redan på 1600-talet såg natur och landskap ut som idag. Vi stannar en stund för att förstå hur man slipat sin sten och se den unika skurkvarnen. I sundet tjusar den svävande ön Blå Jungfrun – mytomspunnen och sagolik.
Lunchen väntar på KALK i Löttorp, norra Ölands centralort. Här serverar Björn sin berömda lufsa.
Bussen vänder söderöver. Siktet är inställt på Källa gamla kyrka, en stenkyrka unik i sitt slag. Kyrkogården minner om en helt svunnen tid och vi berörs av mossbelupna hällar. Också gammal, men helt annorlunda, är den vackra kyrkan i Gärdslösa. Förutom skönhet ger den oss en koppling till vår största romantiska skald. Här sägs det att J. E. Stagnelius diktade sina kända rader om silverbäcken.
Vi avslutar turen med att besöka en av Ölands mäktigaste stenringar dvs Gråborg. Vetskap och fantasi ger oss visioner om en tid, då annan tro och sed rådde. Fyllda med öländsk historia färdas bussen vidare igenom Mittlandets ädellövskog När vi siktar Kalmars siluett säger vi tack för dagen, förhoppningsvis fyllda med nya intryck och nöjda med en öländsk höstdag.
Guide: Ann-Charlotte Garhammar
Medtag: Bekväma skor och vädertåliga kläder. En stickad tröja och en vindjacka värmer gott vid utevistelserna.
Pris: 450:- / person vilket inkluderar bussresa, guidning, lunch & eftermiddagsfika.

Bokas och betalas via Ölands Skördefest 

SWISH 123 222 02 67 eller bankgiro 5192 – 4348

Kontakt Ölands Skördefest

Mona-Lisa Wiik  072- 507 80 50

ANMÄL ER HÄR:

Skördefestens guidade busstur 1/10

Anmälningsformulär för guidad busstur.
Hållplats
Kost/ allergier/övriga preferenser