ÖLANDS SKÖRDEFEST

Galleri Alaoui 2023

Konstnär i egen ateljé KonstutställnFotoMuseum Norra Ölands Konstrunda
Anna-Kajsa Alaoui (Nilsson) är född i Böda, 1949 ,uppvuxen på Lidingö och numera bosatt halva året i Stockholm, Södermalm och halva året i Binnerbäck, Löttorp.
Hon bestämde sig vid 27 års ålder att satsa på bildkonst som ett yrke, gick på diverse konstskolor bl.a
Konstfackskolan som hon dock lämnade efter 1½ år och flyttade till Skåne (trött på stan´.) Flyttade till Böda 1980.
Hon arbetade som bildlärare på Åkerboskolan i Löttorp under tidigt 80-tal. Sedan slutet av 80-talet
är AK heltidsarbetande konstnär.
AK började som landskapsmålare – naturligt nog, omgiven av Ölands magnifika natur, och tidigare Skåne, Hörby. Med det har hon fortsatt men målar även nonfigurativt och människor/figurer.
”Inifrån-målningar” och ” Utifrån- målningar” som hon kallar det.
AK har en rik palett, dvs mycket färg och mycket nyanser. ”Det är inget jag anstränger mig för, utan jag studerar naturen och upptäcker hela tiden nya nyanser och färgkombinationer. Ögat är en muskel som tränas; man ser helt enkelt mer och mer.”
Efter att ha visat sin konst i sitt boningshus i Binnerbäck under somrarna byggdes 2004 GALLERI ALAOUI på fastigheten. Där har många besökare kommit igen år från år och kundkretsen har växt.
AK har haft separatutställningar på Galleri Tersaeus i Stockholm med 2 eller 3 års mellanrum under slutet av 80-talet till 2015 då galleriet bytte ägare – numera Anigo.
Samlingsutställningarna har varit många, förutom på Öland och runtom i Sverige har AK varit med på utställningar i Hanoi, New York, Rockford Illinois, Köpenhamn, Hamburg, Bruges, Florens.
Bland offentliga uppdrag märks uppdraget att måla till kommunstyrelsens sammanträdesrum i kommunhuset i Borgholm, en väggmålning 4.5 ggr 2m, 1991. Efter ombyggnad är målningen flyttad till ett servicehem i närheten.
AK är medlem i KRO och Svenska Konstnärinnor.

Här finns en av kontrollstationerna till  Skördefestorienteringen på norra Öland!