Läs reportaget från Ölandsbladet 1 juli.
Text Lina Watanen
Två nya priser, mer liv på östra sidan, extra mycket konst, stark medlemstillströmning och chansen att gå på glödande kol. Det är några av nyheterna på årets Skördefest.
Ölands Skördefest pågår under fem dagar men arbetet inför pågår året runt. I år väntar en hel del nyheter. Direkt vid invigningen den 24 september sker första nyheten, då Ölands biodlarförening delar ut priset Ölands bästa honung. Ett pris som är tänkt att bli återkommande.
– Det är klockrent då vi jobbar med lokal mat och lokal konst. Honung är så lokal mat man bara kan tänka sig, säger Pia Axelsson, verksamhetschef på Ölands skördefest.
Andra prisnyheten delas ut på uppföljningsmötet någon månad senare.
– Då delas sju pumpapriser ut men Jürgen Ewel från Åkerbokonstnärerna tyckte det vore kul med ett konstnärspris där någon som utmärkt sig speciellt uppmärksammas.
Åkerbokonstnärerna och Vida museum och konsthall har för övrigt ett nytt samarbete där konstnärsgruppen ges plats på Vida.
– I år är det mycket fokus konst. Många konstnärer har visat framfötterna och det händer något när man gör saker och syns ihop.
Pia Axelsson ger två exempel. Konstnatten med 45 deltagare samt konst- och kulturkvällen med 60 deltagare.
Vad gäller jubileum fyller Kastlösa glashytta 25 år och Paradisverkstaden 50 år, vilket ska firas. Och östra sidan får ett uppsving.
– Södra delen av östra sidan är bra, där händer mycket. Men vid Runsten är det sedan många som svänger av till västra sidan igen. I år har vi några nya ställen på östra sidan som vi hoppas gör att man fortsätter lite längre upp, säger hon och tillägger.
– Hela grejen med Skördefesten är att vi vill att man åker över hela Öland.
Intresset för festen fortsätter vara starkt.
– Idag har vi 613 medlemmar, en ökning med 13 procent från förra året, säger Thomas Isaksson, ordförande för Ölands Skördefest.
Vad beror ökningen på?
– För det första är det väldigt många som ställer ut och vi har i år 900 aktiviteter att besöka. Sedan tror jag det har blivit en ö-tradition att folk kommer till Öland, Skördefesten är en högtid.
En tredje anledning som nämns är att många insett att helgen är ekonomiskt viktig, och då vill man vara med och synas.
– Många får sälja och tjänar pengar. Jag vet flera småproducenter som på ostmarknaden säljer 35-40 procent av hela årets volym. Skördefesten är viktigt för businessesen.
Viktigt är också att hålla eventet levande.
– Vi jobbar stenhårt med att hela tiden presentera nyheter. Det måste vara nytt, nytt, nytt. De som besökt oss i 15 år ska inte säga att det är same same, utan veta att det finns nyheter varje år.