ÖLANDS SKÖRDEFEST

Vinnare av Gyllene Pumpan 2023

Enligt egen utsago är hon ”passionerat kotokig”

Enligt egen utsago är hon ”passionerat kotokig”

Sällskapet Årens Ölänningar har beslutat att tilldela mjölkbonden Kerstin Persson, Arbelunda, Gyllene Pumpan 2023.

Kerstin växte upp i centrala Lund, utbildade sig till agronom och är sedan snart 40 år mjölkbonde på Öland, där hon tillsammans med sambon Göran Berg driver Sörgården i Arbelunda.

MOTIVERING

På Sörgården finns 155 mjölkkor, vilka årligen levererar cirka 1 800 000 kg mjölk som skickas till Arlas mejeri i Kalmar för att förädlas till populära ostar som Herrgård, Prästost och Svecia.

Djurhälsa och djurvälfärd är två ledord för Kerstin. Sörgårdens kor ska trivas och må bra.

Ett exempel är Vega som levde på gården och blev världens bästa mjölkko. Vega levererade 25 kilo mjölk om dagen i 17 år. Totalt blev det 156 ton.

Kerstin har varit aktiv i en lång rad föreningar och organisationer, bl a i Skördefestens styrelse. Alltid beredd att bidra med sin energi, erfarenhet, stora kunskap och inte minst sitt goda humör och smittande skratt.

Hon har ett nära samarbete med skolan, då eleverna i årskurs sju varje år får komma till Sörgården för att se och lära hur det är att vara mjölkbonde på Öland. Kerstin är också en stor inspiratör för alla som vill arbeta inom lantbruket och en ständig förespråkare för lokala råvaror.

Hon satte också Arbelunda och Öland på den kulinariska kartan då hon sågs i Arlas TV-reklam.

-Mjölproduktion är en av Ölands viktigaste näringar och Kerstin Person är en mycket värdig mottagare av Gyllene Pumpan 2023, en god representant och ambassadör för Ölands många mjölkbönder och för öns 16 468 mjölkkor, säger juryns ordförande Sven Ekberg.

————————————————————————————————————————————–

Historik: Priset Gyllende pumpan är instiftat av sällskapet Årets Ölänningar.

 Den första Gyllene Pumpan utdelades 1998 till Gunnar Kvarnbäck, Solberga gård.

Statuter; Den Gyllene Pumpan kan delas ut till ölänning, sommarölänning eller person från annan ort som gjort och gör bestående insatser för ”Det goda Öland”. Pristagaren ska arbeta aktivt för att exempelvis marknadsföra det kulinariska Öland, för att odla, föda upp, framställa och /eller förädla förstklassiga öländska råvaror eller för att med känsla, kärlek och skicklighet tillaga öländska maträtter. Priset kan även delas ut till två personer, exempelvis kompanjoner, familjeföretagare eller sammanboende som delar på arbetet och i övrigt uppfyller kraven i statuterna.

Juryn består av Sven Ekberg, Årens Ölänningar, Anneli Nilsson vd Ölands Bank, Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör, Åsa Felix Everbrand, agronom och krögare, Lasse Forsberg, livsmedelsproducent, Thomas Isaksson, ordförande Ölands Skördefest.

Gyllene Pumpan 2023 kommer att delas ut till Karin Persson vid invigningen av Ölands Skördefest i Grönhögen onsdagen den 27 september.