ÖLANDS SKÖRDEFEST

Vinnare av Gyllene Pumpan 2024!

Grattis Björn Hedman på KaLK!

GYLLENE PUMPAN 2024

TILLDELAS

BJÖRN HEDMAN på KaLK i Löttorp

Björn Hedman är en smaksäker, passionerad och kreativ kock, som lagar all mat från grunden till stor del baserad på öländska råvaror. Han är också traditionsbärare inom gastronomin genom att uppmärksamma alla våra stora mathögtider med klassiska menyer. På Kalks lunchmeny finns varje dag, förutom nyårsafton, lufsa – en av Ölands två populära landskapsrätter. Björn är därmed även en viktig kulturbärare som för det öländska matarvet vidare från generation till generation.

Björn arrangerar kurser i matlagning och är flitigt anlitad som festkock vid exempelvis bröllop och andra stora högtider. Ljusa sommarnätter förvandlas Kalk till norra Ölands enda nattklubb. Restaurangen är även ett levande galleri för bildkonst.

Björn Hedman är en god ambassadör för det goda och smakrika Öland, en värdig mottagare av den Gyllene Pumpan 2024.

Gyllene Pumpan 2024 kommer att delas ut till Björn Hedman vid invigningen av Ölands Skördefest i Algutsrum onsdagen den 25 september kl 18.

Historik: Priset Gyllende pumpan är instiftat av sällskapet Årets Ölänningar.

 Den första Gyllene Pumpan utdelades 1998 till Gunnar Kvarnbäck, Solberga gård.

Statuter; Den Gyllene Pumpan kan delas ut till ölänning, sommarölänning eller person från annan ort som gjort och gör bestående insatser för ”Det goda Öland”. Pristagaren ska arbeta aktivt för att exempelvis marknadsföra det kulinariska Öland, för att odla, föda upp, framställa och /eller förädla förstklassiga öländska råvaror eller för att med känsla, kärlek och skicklighet tillaga öländska maträtter. Priset kan även delas ut till två personer, exempelvis kompanjoner, familjeföretagare eller sammanboende som delar på arbetet och i övrigt uppfyller kraven i statuterna.

Juryn består av Sven Ekberg, Årens Ölänningar, Anneli Nilsson vd Ölands Bank, Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör, Åsa Felix Everbrand, agronom och krögare, Lasse Forsberg, livsmedelsproducent, Thomas Isaksson, ordförande Ölands Skördefest.

Foto: Tommie Skoog och Pia Axelsson